Plastic Soup Foundation

Nederland – Duurzaamheid

Wat wil de Plastic Soup Foundation bereiken? Minder plastics in onze wateren en oceanen!

De Plastic Soup Foundation wil ervoor zorgen dat er niet nog meer plastic in onze wateren en oceanen terecht komt. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Plastic in water is voor veel zeedieren dodelijk. Plastic verteert niet langs biologische weg. Door de degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes verandert al ons zeewater in een wereldwijde soep van microplastics of Plastic Soep. Ook komen er toxische stoffen uit de plastics vrij. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen.

De plastic verontreiniging van het zeewater kan onze gezondheid ernstig schaden.

The Plastic Soup Foundation is bekend geworden door de Beat The Microbead campagne, https://www.beatthemicrobead.org/nl. De Plastic Soup Foundation gaat uit van bewustwording van mensen in de hele keten. De sociaal economische bewustwording tot een meer duurzame levensstijl komt van onderaf en wordt niet gestuurd door overheden. De Beat the Microbead campagne (BTMB) startte na een maandenlange voorbereiding in augustus 2012 met een hele simpele boodschap, gericht op hoger opgeleide vrouwen van 20 tot 49 jaar (‘Wist je dat er plastic microbeads in je (Elmex) tandpasta zitten?’) Binnen één dag waren we (RTL) Nieuws met de hoofdletter N. Binnen drie maanden werden er door vrouwelijke parlementariërs moties ingediend en aangenomen in de Tweede Kamer. En beloofde het ene na het andere merk om de gewraakte plastic microbeads uit hun producten te faseren.

 

Impact

Via One to Share kan je het project de Ocean Clean Wash steunen. Kleding en wasmachines dragen samen veel meer bij tot de beruchte plastic soep in de oceanen dan tot nu toe gedacht. Nieuw onderzoek wijst uit dat per wasbeurt geen tienduizenden, maar miljoenen piepkleine synthetische vezels vrijkomen. Via het waswater glippen deze vervolgens in groten getale ongezien door de waterzuiveringsinstallaties om via de voedselketen weer op ons eigen bord te belanden. Zo dragen wij onbedoeld allemaal bij aan dit snel groeiende milieuprobleem. Ook kleding is een bron van microplastics. Met name acryl, nylon en polyester zijn grote boosdoeners. Zo kunnen er per gram Acryl meer dan 3000 vezels per gram kleding per wasbeurt vrijkomen. En één fleecejacket van 680 gram verliest bijna een miljoen vezels per keer. Het project Ocean Clean Wash gaat zich richten op het vinden van oplossingen voor dit probleem. Begin 2017 zal er meer bekend worden over deze campagne.

Volg de Plastic Soup Foundation ook op social media of neem een kijkje op de website